17 miejsc, które trzeba odwiedzić i spróbować miejscowych specjałów - oto szlak kulinarny Pojezierza Wałeckiego. Podczas podróży po wyznaczonych miejscach można spróbować takich specjałów jak sok z białego bzu czy chleb z pieca z dodatkiem konfitur własnej produkcji.
Miejsca wybrane jako część szlaku zostały uhonorowane specjalnymi tabliczkami.
- Jest to nietypowy szlak od - do. Polega na tym, że zwiedzając można zajrzeć do kilku punktów i popróbować smakołyków. A te są na naszym pojezierzu bardzo różne. Nasi mieszkańcy przybyli tu z bardzo różnych regionów, a więc przywieźli ze sobą bardzo różne receptury stąd też ich bogactwo. Druga sprawa to pokazanie że mamy tutaj czystą przyrodę - tłumaczy Beata Stankiewicz ze Stowarzyszenia Gmin Pojezierza Wałeckiego.
I tak na szlaku kulinarny Pojezierza Wałeckiego można między innymi spróbować soku z białego bzu czy soku... z Wałcza. W Człopie natomiast wyróżnienie otrzymała Wędzarnia 22, która nazwę wzięła od drogi przy której się znajduje. Na kulinarnym szlaku póki co jest siedemnaście miejsc. Tabliczkę oznaczającą miejsce na trasie otrzymała również dziesięcioletnia Ola Milc. Dziewczynka samodzielnie przygotowuje ciasta oraz obiady, a jej marzeniem jest wystąpienie w jednym z telewizyjnych programów kulinarnych.