Jak się smaży powidła, kisi ogórki oraz jak przygotowuje się smalec? To wszystko można było zobaczyć podczas imprezy na pilskiej Wyspie ,,Wokół powideł i pieczonego ziemniaka''.
Wbrew pozorom te wszystkie czynności nie są aż tak trudne, ale aby efekt był jednak zadowalający, trzeba włożyć w to dużo pracy i serca. Jak tłumacz pani Krysia z zespołu ludowego Krajniacy: - Każdy, kto ma ręce powinien potrafić to zrobić, nie ma w tym żadnej sztuki.
Produkty z naturalnych surowców, przyrządzone według starych receptur to obecnie cenny skarb regionów. To jednak przede wszystkim sposób na przyrządzenie zdrowych posiłków, bez żadnych polepszaczy. - Chcemy tutaj pokazać, że można zdrowo jeść robiąc w domu samodzielnie powidła, czy chociaż raz w tygodniu piekąc chleb. Każdy w domu może zrobić coś takiego, według tradycyjnych sposobów – mówi prof. Jowita Kęcińska–Kaczmarek, kierownik zespołu ludowego Krajniacy.
Impreza ,,Wokół powideł i pieczonego ziemniaka'' odbyła się po raz pierwszy. Biorąc jednak pod uwagę bogactwo Krajny niewykluczone, że będą kolejne edycje.