Czy chemia może być bezpieczna? Na to pytanie w Gorącym Temacie szukał odpowiedzi Piotr Grześ w rozmowie z Hanną Kubiak, autorką projektu „Bezpieczna chemia” preinkubatorką w Pilskim Inkubatorze Przedsiębiorczości w Inwest Park Piła.
Rozmowa dotyczy zarówno możliwości skorzystania z projektów Inwest Parku, jak również zasadniczego projektu realizowanego Przez Hannę Kubiak. - Chemią jesteśmy my sami, składamy się przecież z pierwiastków chemicznych, ale w tym co jemy, w tym jakich używamy kosmetyków, też jest dużo chemii i to czasami groźnej dla naszego zdrowia i życia - mówi autorka projektu.
W programie Pani Hanna Mówi o tym na co powinniśmy zwracać uwagę dokonując zakupów produktów spożywczych. Informuje, jak ważne jest uważne czytanie etykiet na których są umieszczane informacje o składzie chemicznym artykułu. Czy ostatnie obostrzenia Unii Europejskiej dotyczące wędzenia wędlin, mają rację? Na to pytanie H. Kubiak odpowiada zdecydowanie - Nie, wędzenie owszem powoduje pewne reakcje chemiczne, ale one nie są istotne dla naszego zdrowia, w końcu ile tych wędzonych w tradycyjny sposób produktów dziennie spożywamy?
W rozmowie poruszane są też problemy związane z tzw. metalami ciężkimi, które znajdują się w glebie i mają bezpośredni wpływ na powstawanie nowotworów.
Dzisiejszy rozwój cywilizacji, jest nierozłącznie związany z produktami chemii, od nas samych zależy, czy będziemy z nich rozsądnie korzystać, bo mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, czy też poprzez zaniedbania staną się naszym utrapieniem.
Więcej w programie Gorący Temat, już dzisiaj o godz. 19.25. Zapraszamy.