Skansen w Osieku to miejsce gdzie zatrzymał się czas. Wiosną podobnie jak w gospodarstwach rolnych, tutaj również budzi się życie. Miejsce to co roku przyciąga tłumy. Dla wielu rodzin wizyta w skansenie to już tradycja.
- Przyjeżdżamy to od pięciu lat. Jest tutaj spokój, cisza i naprawdę bardo przyjemna atmosfera - mówi jedna ze zwiedzających.
Cisza i spokój to jedno. Tutaj również można się wiele nauczyć m.in. jak zrobić domowe masło.
- Potrzebny nam jest słoik i kwaśna, tłusta śmietana najlepiej 36 proc. Wystarczy energicznie ubijać ją właśnie w słoiku, aż zaczną tworzyć się grudki i masło jest gotowe - mówi Izabela Zbieralska, pomocnik muzealny Muzeum Okręgowego w Pile.
Oprócz masła można było również zobaczyć jak niegdyś robiono powrozy. Dziś ta sztuka na polskich gospodarstwach już nie jest praktykowana, niemniej jednak taka maszyna bywa przydatna - Współcześnie robi się na niej kolorowe sznurki do tworzenia rękodzieła - mówi Wiesław Gryk, pracownik Muzeum Okręgowego w Pile.
Majówka to nie jedyny moment kiedy można odwiedzić skansen w Osieku. Szczegóły dot. godzin otwarcia znajdą Państwo na stronie internetowej Muzeum Okręgowego w Pile.