W czwartek, 9 kwietnia, w godz. 10.00 – 13.30 w sali sesyjnej Starostwa Powiatowego w Pile odbędzie się XVII Powiatowa Konferencja Promocji Zdrowia. Konferencja jest organizowana z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia, którym w tym roku towarzyszy hasło „Bezpieczeństwo żywności”.
Oprócz wiodącego tematu, poruszone zostaną także między innymi problemy związane z monitoringiem pozostałości w produktach pochodzenia zwierzęcego oraz kwestia dotycząca substancji dodatkowych w żywności. Ofertę dla uczestników wzbogaci punkt porad zdrowotnych. Planuje się również przeprowadzenie konkursu wiedzy dla uczestników.
Głównymi organizatorami Konferencji są Starostwo Powiatowe w Pile oraz Państwowa Inspekcja Sanitarna w Pile, natomiast role partnerów wydarzenia pełnią: Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Pile, Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile, Związek Harcerstwa Polskiego Hufiec Piła i Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. S. Staszica.
***
Program Konferencji:
10.00 – 11.30
Otwarcie konferencji:
Franciszek Tamas, starosta pilski oraz Danuta Kmieciak, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pile;
Bezpieczeństwo żywności: Bernadeta Zając, kierownik Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku Państwowej Inspekcji Sanitarnej w Pile;
Monitoring pozostałości w produktach pochodzenia zwierzęcego na terenie powiatu pilskiego: insp. wet. Julia Lech-Staniszewska, Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Pile.
*
Substancje dodatkowe w żywności: Janina Kubiak – technolog żywienia Zespół Szkół Gastronomicznych w Pile,
Prezentacja ,, Zrób to sam – wiesz co jesz” uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych w Pile,
Prezentacja założeń ogólnopolskiej kampanii „Nie pozwól odlecieć swojemu szczęściu” - Państwowa Inspekcja Sanitarna w Pile,
Podsumowanie konkursu wiedzy: „Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym”.
fot. krainacydru.pl