18 tysięcy beneficjentów, 1 630 560 kg żywności o łącznej wartości 5 094 708 złotych - Pilski Bank Żywności podsumował na konferencji działalność ostatnich dwóch lat.
Pomoc Banku Żywności skierowana jest do osób i rodzin, które z powodu zbyt niskich dochodów znajdują się w trudnej sytuacji życiowej i mają trudności w zapewnieniu sobie i swojej rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych.
W ramach Programu osoby spełniające kryteria finansowe (952 zł - osoba samotna i 771 zł na osobę
w rodzinie – do tej kwoty nie wlicza się programu „Rodzina 500 +”) mogły i wkrótce nadal będą mogły otrzymywać wsparcie na dwa sposoby:
• w postaci artykułów spożywczych;
• w postaci udziału w warsztatach kulinarnych i zajęciach edukacyjnych na temat prawidłowego odżywiania.
Obydwie formy pomocy mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego, włączenia społecznego osób o niskich dochodach, zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych oraz wzmacnianie samodzielności i umiejętności w prowadzeniu gospodarstwa domowego.
W Podprogramie 2015 Pilski Bank Żywności przekazał ponad 18 000 beneficjentom 1 630 560 kilogramów zróżnicowanej żywości (paczki żywnościowe składały się z 16 rodzajów produktów) o łącznej wartości 5 094 708 złotych.
W działaniach towarzyszących (warsztatach), których na terenie 5 powiatów (13 gmin, 23 sołectw) odbyło się 106 (łącznie 265 godzin zegarowych) wzięło udział 1193 osób.
Kolejny podprogram - 2016 rozpocznie się najprawdopodobniej od sierpnia 2016 r. Ogólne zasady nie ulegną większym zmianom, a asortyment produktów, które będzie można otrzymać kształtuje się następująco:
• Makaron jajeczny – 5kg
• Ryż biały – 5kg
• Herbatniki – 2 kg
• Mleko UHT – 9 l
• Ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,4 kg
• Groszek z marchewka – 3.20 kg
• Fasola biała 3.2 kg
• Koncentrat pomidorowy 1,28 kg
• Powidła śliwkowe 1,2 kg
• Gulasz wieprzowy z warzywami – 4,25 kg
• Filet z makreli w oleju – 1,36 kg
• Szynka drobiowa - 2,7 kg
• Cukier biały – 4 kg
• Olej rzepakowy – 4 l