W Regionalnym Centrum Kultury odbyła się gala podsumowująca działalność Banku Żywności w Pile. W tym roku przypada także 20-lecie istnienie Federacji Polskich Banków Żywności, której współzałożycielem była właśnie pilska placówka.
- W tej chwili Banki Żywności to z jednej strony pozyskiwanie żywności ze sklepów, hurtowni, od rolników, producentów, organizowanie zbiórek żywności, również interwencja na rynku, realizacja unijnego programu pomocy żywnościowej. Tylko w ramach pozyskiwania żywności Bank żywności w Pile w 2016 roku pozyskał około 3 tys. ton żywności, która przekazał na rzecz 60 tys. osób potrzebujących w regionie - wymienia Marek Borowski, prezes Federacji Polskich
Banków Żywności.
Co roku podczas zbiórek można stwierdzić, że pilanie mają dobre serca, bo choć w akcji nie chodzi o bicie rekordów to pilski Bank Żywności jest jednym z tych w Polsce, który zbiera co roku najwięcej produktów.
W poniedziałek w Regionalnym Centrum Kultury odbyło się podsumowanie działalności Pilskiego Banku Żywności, na którym podziękowano Wolontariuszom i Partnerom za pomoc i współpracę w minionym roku. Po spotkaniu odbyło się Walne Zebranie Związku Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności.