Przepis na największą jajecznicę w Polsce? Bardzo prosty: 6 tysięcy jajek, 8 kg smalcu ze skwarkami i 5 kg szczypiorku oraz sól i pieprz do smaku. I rekord pobity.
W niedzielę w Pile na Wyspie usmażono największą jajecznicę w kraju. Tym samym rekord ten został wpisany do Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości. Usmażono ją na największej w Polsce patelni plenerowej o wymiarach 2,2 x 2,2 m.
Organizatorem bicia rekordu był Pilski Bank Żywności, a nad bezpieczeństwem konsumentów czuwał inspektor z Sanepidu.
- To jest nasze podziękowanie za pracę wszystkich wolontariuszy i pilan angażujących się w zbiórki żywności - podkreślał Mieczysław Augustyn, prezes Pilskiego i Wielkopolskiego Banku Żywności.
Wolontariuszy, w tym prezydenta Piły Piotra Głowskiego, wspomagali finalista programu MasterChef oraz Ambasador Pilskiego Banku Żywności Matteo Brunetti oraz uznany szef kuchni Waldemar Załuski, a także Zenon Hołubowski.
Jajecznicę mieli okazję spróbować mieszkańcy Piły, którzy odwiedzili w niedzielne popołudnie strefę kibica. Tłumnie zgromadzili się przed telebimem gdzie był transmitowany mecz Francja - Chorwacja finału Mistrzostw Świata.