Marnujemy kilogramy jedzenia. Rozwiązanie? Zero waste

23.05.2019   Autor: Justyna Zamorska
174---82
Mówiono o odpadach, oszczędności i ratowaniu planety. W Wałeckim Centrum Kultury odbyła się prelekcja i warsztaty dotyczące stylu życia "zero waste".

- "Zero waste" to jest sposób na zapobieganie powstawania niepotrzebnych odpadów, czyli to jest taka powiedzmy ekologiczna, odpadowa antykoncepcja. Staramy się myśleć o tym, co się dzieje z opakowaniem, w którym kupujemy jedzenie. Metody, które pokazywałam, oprócz tego, że spełniały ten cel, żeby chronić środowisko, to są też sposobami, żeby zaoszczędzić pieniądze, zaoszczędzić nasze zdrowie i zaoszczędzić bardzo dużo czasu.
Te metody to między innymi unikanie plastikowych siatek, kupowanie produktów bez zbędnych opakowań, zastąpienie szkodliwych produktów naturalnymi składnikami i niemarnowanie żywności. Ta wiedza jest bardzo ważna, bo statystyczny Polak marnuje około 235 kg jedzenia rocznie.

Członkowie Stowarzyszenia Młodzi Wałcza zapowiadają, że w przyszłości odbędą się spotkania i warsztaty między innymi związane z kuchnią "zero waste".

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group