Ryżowa babka wielkanocna na zakwasie. Sercem całego przedsięwzięcia jest słodki i alkoholowy zakwas na chlebek watykański, znany też jako ciasto Hermana, chlebek szczęścia, czy chlebek Animuszów.
Zrobienie zakwasu trwa kilka dni, dlatego jeśli nie masz czasu - możesz użyć zwykłych drożdży.
Potrzebujemy: Zrobienie zakwasu trwa kilka dni, dlatego jeśli nie masz czasu - możesz użyć zwykłych drożdży.
- porcję zakwasu albo zaczyn (25 g drożdży + 100 g mąki + łyżka cukru)
- mąkę ryżową (szklanka),
- mąkę pszenną pełnoziarnistą (szklanka),
- olej rzepakowy (3/4 szklanki),
- żurawina (2 łyżki),
- rodzynki (2 łyżki),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- dwa jajka,
- aromat waniliowy,
- dowolna polewa do ozdoby (u mnie biała czekolada z sokiem z buraka).
TU ZNAJDZIESZ WIELKANOCNE PRZEPISY
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W zwykłym piekarniku radzę postawić babkę na niższej kratce, w bardziej zaawansowanych piekarnikach polecam opcję hydropieczenia, albo intensywnego grzania od dołu.
Ryżową babkę wielkanocną pieczemy przez 45 minut, albo do suchego patryczka. Warto raz, koło 35 minuty sprawdzić, czy ciasto nadal się lepi do patyczka. Po upieczeniu dajemy babce odetchnąć, po czym jak ostygnie – kilkoma puknieciami wygonić ją z formy.
Na wystudzoną babkę wylejcie swoje ulubione dodatki – krem czekoladowy, lukier, albo mieszankę orzechów z syropem klonowym. Każdy wariant wart będzie grzechu, obiecuję.
Babka jest plastyczna, mokra, miękka, lekko słodka, o intensywnym drożdżowym aromacie.
fot. i opr. Susie dietetyka rodzinna
Komentarze
Zobacz także