We wspólnej kolacji i warsztatach kulinarnych uczestniczyły 4 rodziny, które w licytacji WOŚP podały najwyższą kwotę. Dzięki aukcji na konto Orkiestry wpłynęło prawie 7,5 tys. zł. Państwo: Bosaccy i Głowscy zobowiązali się wówczas do zorganizowania wspólnego gotowania ze zwycięzcami licytacji.
- Fajna pomoc i przy okazji mamy okazję poznać panią Bosacką i jej sposób działania od kuchni - mówią Piotr i Agnieszka Przybylscy, zwycięzcy licytacji.
- Zadzwoniłam do pani Magdy Głowskiej, zapytałam, co w tej chwili w sezonie jest najlepszego w okolicy, jacy są tutaj producenci żywności i na tej podstawie zrobiłam swoje własne przepisy - tłumaczy Katarzyna Bosacka, autorka programów i książek kulinarnych.
I tak na stołach pojawiły się śliwka z boczkiem, pasta z pstrąga podana w cytrynowej łódce czy szarpana gęsina w pyzie z modrą kapustą. Panowie w czasie degustacji opowiadali o winie i podróżach. Deser uczestnicy musieli zrobić sami. Pod czujnym okiem Katarzyny Bosackiej lepili kakaowe pierogi.