Wyniki badania wysłał do Komisji Europejskiej. Jeszcze w maju Komisja Europejska ma rozpocząć rozmowy z krajami członkowskimi w sprawie zakazu stosowania barwnika E171. Bruksela zdecydowała się na taki krok, po otrzymaniu naukowej opinii Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności.
- Zaproponujemy wprowadzenie zakazu jego stosowania w UE. Dyskusje z państwami członkowskimi rozpoczną się w tym miesiącu. Naszym priorytetem jest zdrowie obywateli i bezpieczeństwo spożywanej przez nich żywności - poinformowała komisarz do spraw zdrowia Stella Kyriakides.
Może powodować raka Eksperci z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdzili, że barwnik uszkadza DNA i materiał genetyczny komórek. Może to prowadzić do skutków rakotwórczych.
Co to jest dwutlenek tytanu? Dwutlenek tytanu jest barwnikiem żywności (E171) i, podobnie jak w przypadku wszystkich barwników spożywczych, jego funkcją jest nadanie żywności bardziej atrakcyjnego wyglądu. Jakie pokarmy zawierają dwutlenek tytanu? Barwnik stosowany jest w żywnościach od gumy do żucia i lukru, po lody czy majonez. Występuje również w niektórych lekach, jako środek nadający biały kolor.
fot. i opr. News4Media
Komentarze
Zobacz także