Nietypowe przepisy na pizzę. Proste domowe sposoby  

09.05.2021   Autor: News4media
2016---153
Zanim wymyślono najpopularniejszy do dziś bochenek chleba, ludzie wypiekali coś płaskiego, czym łatwo i szybko można było zaspokoić głód. Obecnie przysmak z X wieku nazywamy pizzą. Istnieje kilka teorii pochodzenia tego słowa. Jedna z nich mówi, że „pinsere” to po łacinie zgniatanie, spłaszczanie czy też rozciąganie. Druga to grecki „plax” oznaczający coś płaskiego.
 
Pizza ma wiele „twarzy”
Bez względu na swoją historię, to dziś ulubione danie ludzi na całym świecie. Jest mnóstwo przepisów na ten włoski przysmak, który został wpisany na listę światowego dziedzictwa UNESCO. Możemy zrobić pizzę na cieście z kalafiora, z kurczaka, pizzę z czekoladą, orzechami i bananami. Oto najpopularniejsze i jednocześnie jedne z najbardziej nietypowych przepisów na przysmak znany w każdym zakamarku świata.

Poproszę pizzę kalafiorową...
Zamawiając pizzę usłyszysz pytanie - na jakim cieście? Możesz zaskoczyć kucharza i powiedzieć – na kalafiorowym. Dość dziwnie brzmi, ale jest z pewnością jest zdrowa i bardzo łatwa w przygotowaniu.

1. PIZZA NA CIEŚCIE Z KALAFIORA

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 2

Składniki:
- średniej wielkości główka kalafiora,
- 1 duże jajko lub dwa małe,
- 1/2 szklanki mąki jaglanej,
- 1/2 szklanki tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1/2 łyżeczki soli.

Dodatki:
- 3 łyżki sosu pomidorowego,
- kulka mozzarelli,
- kiełbasa chorizo,
- duży pomidor

Przygotowanie:
Krok 1
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni, a w międzyczasie umyj kalafior, podziel na różyczki i włóż do misy malaksera. Zmiksuj na proszek. Możesz również zetrzeć go na tarce.

Krok 2
Przełóż zmiksowany kalafior do misy i wstaw do kuchenki mikrofalowej na 3 minuty. Następnie przestudź i za pomocą ściereczki wyciśnij z niego całą wodę. Im masa będzie bardziej sucha, tym lepiej.
Krok 3
Do kalafiorowej masy dodaj pół szklanki startego parmezanu, łyżeczkę oregano, sól do smaku i wymieszaj, stopniowo dodając mąkę oraz jajko. Zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto.
Krok 4
Wyściel papierem blaszkę do pieczenia i posmaruj cienką warstwą oleju. Wyłóż na nią ciasto uformowane w placek o grubości ok. pół centymetra. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.
Krok 5
Zarumienioną pizzę wyciągnij i posmaruj sosem pomidorowym, połóż na niej plasterki chorizo, mozzarellę oraz pokrojonego w plastry pomidora. Wstaw do pieca i zapiecz.

2. PIZZA MARGARITA NA CIEŚCIE Z KURCZAKA
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15-20 minut
Liczba porcji: 2
Pizzę z kurczaka najlepiej podawać z dużą ilością świeżych warzyw.

Składniki:
- 500 g mielonego, surowego kurczaka,
- pół szklanki tartego parmezanu,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka rozmarynu,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu
- odrobina oleju

Dodatki:
- 4 łyżki sosu pomidorowego,
- kulka mozzarelli,
- pół szklanki tartego parmezanu,
- pokrojona w kostkę papryka,
- garść liści bazylii.

Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni i włóż do miski surowe mielone mięso, pół szklanki parmezanu, a także po łyżeczce oregano i rozmarynu. Zmiksuj na wysokich obrotach na gładką masę.
Krok 2
Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, posmaruj olejem. Rozłóż na nim „ciasto” z kurczaka na półcentymetrowy placek. Przypraw sola i pieprzem. Piecz około 15 minut i wyciągnij.
Krok 3
Pizzę posmaruj sosem i udekoruj posiekaną papryką, mozzarellą, posyp parmezanem i wstaw do piekarnika na kilka minut, aż się przyrumieni.

3. PIZZA Z CZEKOLADĄ I BANANAMI

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Liczba porcji: 4

Składniki:

- 250 g mąki,
- 130 ml wody,
- 4 g drożdży,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- odrobina soli,
- 1 łyżeczka cukru.

Dodatki:
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 80 g białej czekolady,
- 20 suszonych śliwek,
- ulubione orzechy,
- 2 banany,
- 200 ml mleka skondensowanego.

Przygotowanie:
Krok 1

Ciepłą wodę wymieszaj z drożdżami i cukrem, następnie przelej ją do miski z przesianą mąką i dopraw odrobiną soli. Z takiej mieszanki wyrób jednolite ciasto. Uformuj kulę i odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę.

Krok 2
Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj. Piekarnik nastaw na temperaturę 250 st. C., a placki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 3
Banany i śliwki pokrój w plastry. Białą czekoladę zetrzyj na grubych oczkach, a gorzką rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem. Całość dokładnie wymieszaj aż powstanie gęsty sos. Spody wysmaruj sosem czekoladowym. Placki udekoruj plasterkami bananów, śliwkami i  orzechami oraz wiórkami z białej czekolady. Tak przygotowane pizze piecz przez ok. 10 minut.
 
Opr. News4Media, fot. iStock

Spodobał Ci się ten artykuł? Podziel się nim:

Komentarze
© Copyrights 2019 asta24.pl Agencja Interaktywna Sun Group