Zioła to idealny dodatek do wielu potraw. Niektóre z nich mają działanie lecznicze. Nadają się także do koktajli, czy napojów. Możesz zasadzić je w ogródku, ale wystarczy im nawet mała doniczka. Postawiona na balkonie czy w kuchni stworzy również naturalną dekorację. No i świeże zioła są dużo bardziej aromatyczne, niż te z torebki.
Sadzonki ze sprawdzonego źródła
Budowanie domowego zielnika należy rozpocząć od kupna sadzonek. Najlepiej wybrać się po nie do sklepu ogrodniczego. Dostępne są także w wielu marketach. Niestety te, ze względu na to, że są sztucznie pobudzane do wzrostu, niedługo po zakupie usychają. Będąc na zakupach warto pamiętać także o podłożu. W specjalistycznych punktach sprzedaży znajdziemy gotową ziemię do ziół i warzyw, ale sprawdzi się także ta zwykła – ogrodowa. Ważne, by miała dużą przepuszczalność i odczyn zasadowy lub obojętny. Doniczki możemy wybrać według własnego gustu. Potrzebne są takie o głębokości min. 20 cm. W ten sposób możemy hodować w domu: rozmaryn, estragon, bazylię, cząber, szałwię pietruszkę, tymianek, oregano, melisę, miętę, tymianek czy oregano.
Pielęgnacja to podstawa
Sadzenie to pierwszy krok do wymarzonego domowego zielnika. By nasze uprawy przetrwały wyjątkowo długo, trzeba zadbać o ich odpowiednią pielęgnację. Przede wszystkim należy systematycznie je podlewać. Dodatkowo powinniśmy dostarczać im substancji odżywczych. W sposób umiarkowany, np. raz w tygodniu, możemy nawozić je naturalnym biohumusem. To płynny organiczny kompost, który idealnie nadaje się do roślin tego typu. Zawiera próchnicę pokarmową i składniki niezbędne do prawidłowego i szybkiego wzrostu ziół. Do zabiegów pielęgnacyjnych należy także regularne usuwanie uszkodzonych i żółknących liści. Równie ważne jest regularne przycinanie i nie dopuszczenie do kwitnienia. Systematyczna regulacja liści i łodyg prowadzi do stałego i równomiernego krzewienia się roślin, a co za tym idzie stałej „dostawy” świeżych ziół.
Warto pamiętać, że nie wszystkie zioła przetrwają dłuższy czas. Do tych jednorocznych zalicza się np. popularna bazylia czy majeranek. Te trzeba sadzić od nowa na początku każdego sezonu. Dłużej można cieszyć się z roślin wieloletnich. Idealne na balkon czy parapet będą: rozmaryn, mięta, lubczyk, szałwia, tymianek czy oregano. Nie każda sadzonka lubi jednak te same warunki. Jedne potrzebują trochę więcej słońca, a drugie można uprawiać w cieniu. Należy wziąć to pod uwagę szykując swój domowy ogródek. Informację o tym, jakie stanowisko lubi dane zioło znajdziemy na jego opakowaniu. Możemy też zapytać o to specjalistę - np. w sklepie ogrodniczym.
fot.: iStock
Komentarze
Zobacz także