22 czerwca o godz. 18.00 w pubie „U Wyspiarza” odbędzie się pierwsze z cyklu zaplanowanych na lato spotkań z członkami Klubu Dobrego Klimatu. Prezeska Fundacji Współdzielnia Dorota Bonzel i prezes Pilskiego Banku Żywności Mieczysław Augustyn będą mówić o sposobach na niemarnowanie żywności i przerażającej skali tego zjawiska.
- Polacy każdego roku marnują 9 ton żywności. To aż 247 kilogramów na każdego mieszkańca. W każdej sekundzie do kosza trafia ponad 150 kg produktów spożywczych. Tymczasem problem głodu wciąż istnieje i to nie tylko w krajach Trzeciego Świata, ale również w Polsce - alarmuje Dorota Bonzel.
Kolejne spotkanie z członkami KDK zaplanowano na14 lipca, wtedy Dagmara Hoffmann przeprowadzi warsztaty z kuchni wegetariańskiej i zero waste, 28 lipca dr Paweł Michał Owsianny z Nadnoteckiego Instytutu UAM w Pile oraz Grzesiek Marciniak Jr. z Młodzieżowego Strajku Klimatycznego odpowiedzą na pytanie, jak uniknąć katastrofy klimatycznej. Przyczynkiem do dyskusji ma być projekcja filmu dokumentalnego „Można panikować” Johnatana L. Ramseya. Z kolei 11 sierpnia Joanna Przybył z Warsztatowni i Zero Waste Piła pokaże, jak zgodnie z ideą zero waste własnoręcznie wykonać w domu ekologiczne kosmetyki. Natomiast 25 sierpnia prezes Fundacji Pszczoła Bożena Wola zdradzi ciekawostki na temat pszczół, opowie o bioróżnorodności i poświęconej tej tematyce grze miejskiej.
Ponadto KDK współorganizuje Ekopiknik i koncert zespołu „Na Górze” 27 czerwca na Wyspie. Na pikniku swoje ekologiczne wyroby pokażą lokalni wytwórcy i rękodzielnicy. Będzie można kupić wegetariańskie jedzenie, naturalne kosmetyki, ozdoby i wyroby z drewna.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest bezpłatny.
opr. Zuzanna Błaszczyk-Koniecko
Komentarze
Zobacz także