Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co pomaga uniknąć miażdżycy. Wszystkie też badania dowodzą, że jedzenie ryb sprzyja obniżaniu ciśnienia i chorób tym spowodowanych. Zatem jak jeść, to ryby. Może właśnie dziś?
Oto kilka przepisów na dania, które na pewno zadowolą nawet najwybredniejszych.
Lin w śmietanie
Składniki:
• lin,
• masło,
• łyżka mąki,
• szklanka śmietany,
• sól, pieprz.
Rybę należy umyć i oczyścić, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Można dodać przyprawę do ryb. Tak przygotowana musi odstać kilka godzin.
Na patelni, na roztopionym maśle rybę obsmaża się z obu stron na złoto. Następnie lina trzeba włożyć do brytfanny i polanego śmietaną piec 20 minut w temperaturze 170 st. C.
Pstrąg ze szpinakiem
Składniki:
• 2 pstrągi,
• makaron tagliatelle,
• liście szpinaku,
• oliwa,
• białe wino,
• 1 łyżka miodu,
• czosnek, cynamon, sól, pieprz.
Zacząć trzeba od ugotowania makaronu z dodatkiem łyżki oliwy. W międzyczasie należy sparzyć wrzątkiem szpinak i go posiekać. Smaży się go krótko na patelni, z dodatkiem czosnku, 100 ml wina, miodu, cynamonu i pieprzu.
Rybny burger
Składniki:
• filety z łososia,
• bulion warzywny,
• sól, pieprz,
• majonez,
• cebula, pomidor, ogórek, sałata,
• wędzony boczek,
• bułki.
Filety należy zmielić, wymieszać z bulionem i przyprawami. Na koniec dodaje się posiekaną cebulę. Formuje się z tego kotlety i smaży na patelni na chrupko.
Podaje się to w opieczonej bułce z warzywami - według uznania - i majonezem. Między rybę a pieczywo wkłada się plaster wędzonego boczku.
Zapiekanka z tuńczykiem
Składniki:
• tuńczyk,
• cebula, pomidory,
• oliwa,
• sól, pieprz, czosnek,
• ryż,
• jajko,
• żółty ser.
Cebulę należy zeszklić na maśle i dodać czosnek. Podlewa się to wodą i dodaje ryż. Gotuje się tak długo, aż ziarna wchłoną płyn.
Tuńczyka z puszki trzeba odsączyć, a jeśli to tusza, to drobno pokroić. Pomidory trzeba obrać ze skóry i pokroić. Wszystko to miesza się z ryżem, doprawia i dodaje się całe jajko.
W naczyniu żaroodpornym całość posypuje się serem i piecze ok. 25 minut w temperaturze 190 st. C.
Zamiast ryżu można użyć makaronu.
fot.: News4Media
Komentarze
Zobacz także