Papryczki jalapeno w cieście francuskim
Składniki:
6-10 papryczek jalapeno
125g serka śmietankowego
125g sera cheddar
1 cebula dymka
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
1 arkusz ciasta francuskiego
1 żółtko
1 łyżka majonezu
24-40 ziarenek pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. W misce połączyć serek, starty ser, drobno pokrojoną dymkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól oraz pieprz. Przekrojone papryki wypełnić przygotowaną masą. Ciasto francuskie pokroić w cienkie paski i owinąć nimi każdą papryczkę. Następnie ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować żółtkiem. Piec ok. 15-17 minut (do zarumienienia się) w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Gdy papryczki ostygną, za pomocą łyżeczki uformować na każdej oczy z majonezu i uzupełnić je ziarnkami pieprzu czarnego.
Pizzerinki z szynką, serem i czarnymi oliwkami
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta do pizzy
1 mozzarella
150 g sera żółtego
sos pomidorowy lub ketchup
suszone oregano
szynka gotowana
czarne oliwki
Przygotowanie:
Z gotowego arkuszu ciasta na pizzę wyciąć np. za pomocą szklanki koła o średnicy ok. 10 cm. Na każdym kawałku ciasta rozsmarować łyżeczkę sosu pomidorowego lub ketchupu i posypać oregano. Mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i rozłożyć ją na spodach pizzy. Rozłożyć na to pokrojoną w kostkę szynkę, następnie ułożyć paski z sera żółtego. Z pokrojonych czarnych oliwek uformować oczy. Ułożyć mini pizze na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w temperaturze 220 stopni Celsjusza.
Składniki:
2 opakowania chipsów typu Nachos
1 puszka krojonych pomidorów
1/4 zielonej papryki
1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku
sól i pieprz
2 cebulki szalotki
opcjonalnie: łyżka posiekanej kolendry
Przygotowanie:
Do rondelka włożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, dodać pokrojoną w małą kosteczkę zieloną paprykę, czosnek, szczyptę soli i szczyptę pieprzu. Zagotować, następnie gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Dodać obraną i bardzo drobno posiekaną cebulkę i gotować jeszcze przez ok. 2 minuty. Opcjonalnie na górę dodać posiekaną świeżą kolendrę. Chipsy można podawać na ciepło, podgrzewając je wcześniej w piekarniku (opcjonalnie na górę można zetrzeć ser).
fot. iStock
Komentarze
Zobacz także