Prawidłowo dobrana dieta zbilansowana pod względem zarówno makroskładników, jak i witamin i składników mineralnych jest w stanie zmniejszyć znacząco dolegliwości, uzupełnić niedobory związane ze stanem chorobowym, a także unormować wyniki badań biochemicznych. Pomimo tego, że według popularnego powiedzenia „wszystko jest dla ludzi”, w wielu schorzeniach powstrzymywanie się od spożywania pewnych grup produktów może przynieść znaczącą poprawę samopoczucia.
Do podstawowych zadań dietoterapii możemy zaliczyć także:
– prewencję i leczenie otyłości poprzez zmniejszenie całodziennej podaży kalorii.
– łagodzenie stanu zapalnego, który towarzyszy większości chorób. W tym przypadku skupiamy się na wybieraniu produktów nieprzetworzonych, głównie owoców i warzyw bogatych w antyoksydanty.
– zmniejszanie dolegliwości żołądkowo-jelitowych wywołanych np. nasionami roślin strączkowych, warzywami kapustnymi lub ciężkostrawnymi potrawami. Ich wyeliminowanie przynosi bardzo szybką poprawę naszego samopoczucia.
– ograniczanie produktów zawierających substancje antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie niedoborowych składników mineralnych.
POLSKIE CENTRA DIETETYCZNE PROJEKT ZDROWIE
ul. Kusocińskiego 26/4L
64-920 Piła
Tel. +48 605-308-500
ul. Kusocińskiego 26/4L
64-920 Piła
Tel. +48 605-308-500
www.facebook.com/ProjektZdrowiePila
https://pila.projektzdrowie.info/
e mail: pila@projektzdrowie.info
Zobacz także