Jeszcze kilka lat temu Polacy stawiali znak równości miedzy słowami „grill” i „mięso”. Ale czasy się zmieniają i dziś uczta grillowa to też święto dla osób, które stronią od mięsa.
Prostsze w przygotowaniu, mniej pracochłonne i tak samo smaczne. To zalety warzyw (i niektórych owoców) z grilla. Nie więc nic dziwnego, że od dłuższego czasu majówkowy grill nie kojarzy się już tak powszechnie z samym mięsem.
Bataty
Składniki:
- bataty,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek.
Wykonanie:
- bataty kroi się na grube plastry i przyprawia,
- z obu stron należy posmarować oliwą i odstawić na parę minut,
- grillować do zarumienienia,
- najlepiej podawać z sosem czosnkowym lub ziołowym.
Ziemniaki Hasselback
Składniki:
- ziemniaki,
- sól i pieprz,
- olej kokosowy,
- czosnek,
- ser żółty,
- ziarna sezamu.
-ziemniaki myje się i dokładnie obiera ze skóry,
- należy je naciąć gęsto na głębokość około dwóch trzecich całego warzywa,
- w taki sposób tworzy się „harmonijka”,
- przeciśnięty przez praskę czosnek doprawia się solem i pieprzem,
- dodać należy olej kokosowy i starty drobno ser żółty,
- taką mieszanką naciera się ziemniaki i grilluje w folii w wysokiej temperaturze,
- na koniec, tuż przed podaniem posypuje się sezamem.
Pita z fetą i cebulą
Składniki:
- gotowa pita,
- cebula,
- ser feta,
- sól i pieprz,
- cukinia.
Wykonanie:
- cukinię trzeba pokroić w grube plastry i obficie posolić,
- warzywa należy odstawić na bok, aby straciły goryczkę i puściły wodę,
- dopiero potem należy je grillować,
- gotowe wkłada się do pity, dodając pokrojony ser,
- całość jeszcze raz kładzie się na ruszcie.
fot. iStock