Gmina Białośliwie jest owocową stolicą Wielkopolski. Niemal wszystkie grunty rolne tutaj to sady. A królują w nich śliwy i jabłonie. I owoce z tych właśnie drzew są głównymi bohaterami kulinarnego wydarzenia w Białośliwiu, pn. Przysmaki Wielkopolskich Sadów.
Kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich często korzystają z bogactwa przydomowych sadów. W daniach opartych na rodzimych recepturach owoce odgrywają kluczową rolę. A ile Kół Gospodyń Wiejskich, tyle oryginalnych przepisów. Na stołach można było znaleźć zarówno tradycyjną roladę z kaczki z jabłkami, jak i wymyślną kiszkę w kapuście pod jabłkową kołderką ze spyrkami.
Koła Gospodyń Wiejskich wystawiły swoje przysmaki, a jury degustuje i wybiera najlepsze danie w dwóch kategoriach: najlepsza potrawa regionalna z jabłkiem i najlepsza potrawa regionalna ze śliwką.
Ocenie poddany był sposób prezentacji, tj. wygląd, estetyka, oryginalność i sposób podania, walory smakowe i zapachowe, związek potrawy z regionem i jego tradycjami,
w tym: tradycyjne metody wytwarzania, wykorzystane surowce, produkty i półprodukty lokalne.
Gospodynie za najlepsze dania ze śliwek i jabłek otrzymały nagrody finansowe. Konkurs jest także okazją do poznania Wielkopolski, regionalnej tradycji i dziedzictwa kulinarnego, ale przede wszystkim to doskonała okazja do integracji.