Cytrusy to grupa owoców, która słynie z tego, że jest bogata w witaminy — szczególnie w witaminę C. Jednak nie jest to jedyny ich plus. Korzyści z jedzenia cytrusów jest znacznie więcej. Dowiedzmy się, które z nich są najcenniejsze i zobaczmy, jak powinniśmy wybierać owoce cytrusowe. Sprawdźmy też, ile kalorii mają cytrusy i czy będą one odpowiednie dla osób na diecie.
Dlaczego warto jeść świeże owoce cytrusowe?
Cytrusy to prawdziwa bomba witaminowa. Jeśli chodzi o owoce, to właśnie one są grupą, która zapewnia najwięcej właściwości zdrowotnych. Spożywanie cytrusów przede wszystkim pozwala wzmocnić naszą odporność. Jest to możliwe, ponieważ sprzyjają one budowie naturalnej bariery organizmu, dzięki której może on chronić się przed bakteriami i wirusami. To właśnie dlatego jedzenie dużej ilości cytrusów jesienią i zimą sprawia, że znacznie łapiemy różnego rodzaju infekcje.
Cytrusy mają korzystny wpływ na zdrowie także dlatego, że są bogate we flawonoidy. To sprawia, że działają przeciwzapalnie i odkwaszająco. Ta ostatnia właściwość jest szczególnie ciekawa, ponieważ dzieje się tak pomimo ich kwaskowego smaku. Dodatkowo cytrusy wspierają też kontrolę poziomu insuliny oraz obniżają poziom cukru we krwi.
To jednak nie wszystko. Cytrusy prócz tego, że są zdrowe, są także pyszne i niezwykle funkcjonalne. Właściwie można spokojnie zaliczyć je do grupy owoców, które mają najszersze zastosowanie w kuchni. Dotyczy to przede wszystkim cytryny, limonki oraz pomarańczy.
Cytrusy — kalorie i wartości odżywcze
Jeśli chodzi o cytrusy, kalorie są kolejnym powodem, dla którego warto włączyć je do swojej diety. Większość cytrusów jest bowiem niskokaloryczna. Szczególnie dobrze wypadają one pod tym względem na tle innych owoców, które zawierają znacznie więcej fruktozy, a ich wartość energetyczna jest większa. Cytrusy można więc bez obaw spożywać na diecie redukcyjnej.
Do grupy cytrusów zalicza się wiele różnych owoców. Oczywiście kaloryczność poszczególnych może dość mocno się między sobą różnić. Warto więc sprawdzić, ile kalorii w 100 gramach mają najpopularniejsze owoce cytrusowe.
Cytryna
Cytryna to chyba najpopularniejszy cytrus w Polsce. Jest ona doskonałym źródłem witaminy C. Z tego też powodu stosuje się ją nie tylko na co dzień, ale także wspomagająco w przypadku przeziębień. Regularnie spożywany kwas cytrynowy poprawia jednak nie tylko odporność, ale i kondycję skóry. Cytrynę możemy dodawać na przykład do napojów.
A co z kalorycznością cytryny? Średniej wielkości owoc ma około 20 kcal. Natomiast w 100 gramach cytryna ma jedynie 28 kcal. Jest to więc naprawdę niewiele, szczególnie że przeważnie stosujemy cytrynę w małych ilościach.
Pomarańcza
Wbrew pozorom nie tylko cytryna, ale i pomarańcza dostarcza dużej dawki witaminy C. Jedna sztuka może pokryć nawet całe nasze zapotrzebowanie na tę witaminę. Prócz tego jest też doskonałym źródłem potasu, witamin z grupy B oraz wapnia. Warto zwrócić również uwagę na to, że pomarańcze mają niski indeks glikemiczny, który wynosi jedynie 42. W 100 gramach pomarańcze dostarczają około 47 kcal.
Mandarynka
Mandarynki to jedne z naszych ulubionych zimowych owoców. Zajadanie się nimi w chłodne dni to czysta przyjemność. Ale nie tylko — to bowiem także samo zdrowie! Jeśli chodzi o zawartość witamin, mandarynki dostarczają właściwie tych samych, co pomarańcze. To samo dotyczy zresztą także ich kaloryczności. 100 gram mandarynek ma około 53 kcal, natomiast jedna sztuka waży średnio 65 gram.
Grejpfrut
Grejpfrut to owoc, który kojarzy się przede wszystkim z odchudzaniem. I właściwie nie ma w tym nic dziwnego. Te cytrusy kalorii mają bowiem naprawdę niewiele, bo około 42 w 100 gramach. Jedna sztuka waży natomiast około 250 gram. Spożywanie grejpfrutów działa świetnie na przemianę materii, ponieważ ją przyspiesza. Co więcej, owoce te fantastycznie działają też na pracę serca, nerki oraz wątrobę.
Kiedy jest sezon na cytrusy?
Warzywa i owoce obecne w naszej codziennej diecie powinniśmy dobierać sezonowo. Najlepiej, jeśli na naszych talerzach zawsze znajdować się będą produkty, które wyrosły o danej porze roku w sposób naturalny. Wtedy są bowiem nie tylko najzdrowsze, ale i najsmaczniejsze.
Cytrusy nie rosną w Polsce. Są to owoce, które do wzrostu potrzebują bardzo wysokich temperatur. Dlatego też w naszych sklepach dostępne są cytrusy importowane. Na południu Europy sezon na cytrusy rozpoczyna się pod koniec listopada. Druga połowa jesieni oraz zima to więc najlepszy czas na to, by jeść te owoce.
Jak przechowywać i wybierać cytrusy?
Kupując cytrusy, warto zwrócić uwagę na kilka ważnych kwestii. Przede wszystkim, zawsze sprawdzajmy miejsce pochodzenia cytrusów. Prócz tego zerknijmy też na ich skórkę. Bardzo gruba może oznaczać mniejszą soczystość. Najsmaczniejsze i najsłodsze cytrusy mają piękną, błyszczącą powierzchnię.
Cytrusy są owocami bardzo łatwymi w przechowywaniu. Najlepiej trzymać je w temperaturze pokojowej. Doskonale sprawdzi się w tym celu po prostu misa na owoce w kuchni. Pamiętajmy jednak, by nie zwlekać za długo ze zjedzeniem kupionych cytrusów, ponieważ z czasem ich miąższ może stać się mniej soczysty.
fot. pexels.com