Aby zredukować masę ciała, potrzebny jest ujemny bilans kaloryczny. W praktyce wygląda to tak, że nieco więcej wydatkujemy energii
Dlaczego nie lubimy się odchudzać?
Plan odchudzania wydaje się dość prosty, dlaczego zatem samo odchudzanie cieszy się często złą sławą? Ograniczenie jedzenia, które dotąd spożywane było w nadmiarze, odczuwamy jako swoisty dyskomfort. Organizm przyzwyczajony do podaży kalorii ponad normę, początkowo domaga się większej ilości pokarmu. A my, nastawieni na cel, często redukujemy wartość kaloryczną posiłków o wiele bardziej, niż to w rzeczywistości konieczne. Po pewnym czasie takiego funkcjonowania jesteśmy już tak wyczerpani, że przerywamy dietę, uznając, że jest ona zbyt rygorystyczna. Utrwala to w nas przekonanie, że odchudzanie to pasmo wyrzeczeń, które nie kończy się wcale sukcesem. Posiłki przygotowywane w ramach dietetycznego menu bywają ponadto niedoborowe i jałowe. Chcąc stworzyć danie duże objętościowo, ale małokaloryczne, ograniczamy się do zieleniny i wciąż tych samych warzyw. Całkowicie rezygnujemy z owoców, sądząc, że są one źródłem tuczącego cukru, wykluczamy też inne, naszym zdaniem sprzyjające tyciu składniki. Tymczasem powyższe schematy działania to klasyczne błędy w odchudzaniu. Można ich uniknąć, ale potrzeba do tego odpowiedniej wiedzy, zrozumienia i nieco kreatywności, która pozwoli na przygotowywanie niezwykle smacznych, odpowiednio sycących, ale odchudzających dań.
Jak chudnąć bez wyrzeczeń?
Pierwszym krokiem do zmiany krzywdzącego przekonania na temat diety odchudzającej jest zmiana podejścia do niej. Traktujemy ją jako tymczasowy okres żywieniowego reżimu. Tymczasem organizm, czy na diecie, czy też nie, potrzebuje wszelkich niezbędnych składników odżywczych. Odpowiednie proporcje białek, tłuszczów i węglowodanów podczas diety są tak samo ważne, jak poza dietą. Oznacza to, że aby schudnąć, nie musimy rezygnować z ulubionych potraw. Jeśli dotąd kochaliśmy żółty ser, awokado czy orzechy, to dlaczego teraz mamy z tych produktów rezygnować? To ujemny bilans kaloryczny odpowiada za redukowanie masy ciała, a nie poszczególne produkty. Odchudzający catering dietetyczny z pewnością nie ma nic wspólnego z monodietą, a różnorodność produktów sezonowych i propozycji w menu jest zazwyczaj imponująca. Dlaczego więc odchudzając się, tak często robimy sobie krzywdę, ograniczając się do jałowych, wciąż tych samych potraw?
Porozmawiaj z dietetykiem
Jednym z najlepszych sposobów na zrewidowanie poglądów co do nielubianej diety odchudzającej jest konsultacja z dietetykiem. Profesjonalnie wyjaśni on, na czym polega redukowanie masy ciała, pomoże obliczyć indywidualne zapotrzebowanie kaloryczne. Efektem konsultacji jest też jadłospis, który uwolni nas od komponowania kreatywnego, dietetycznego menu. Z kolei od przygotowywania dań, za czym często nie przepadamy, wybawi nas dieta pudełkowa WygodnaDieta.pl. Co ważne, tutaj również istnieje możliwość konsultacji dietetycznej. Zarówno przed zakupem, jak i już w trakcie trwania diety, wciąż liczyć można na wsparcie profesjonalnego dietetyka. Gotowe zestawy posiłków odpowiadają idei zbilansowanych, zdrowych, ale też urozmaiconych i smacznych dań.
Odchudzanie, które dotąd kojarzyło się z procesem żmudnym i mało przyjemnym, dziś powoli zostaje odczarowywane. Dietetycy coraz bardziej zwracają uwagę na to, że rygorystyczne menu z nastawieniem na ekspresowe efekty odchudzania to krótka droga do zaburzeń odżywiania. Stawia się na racjonalne podejście do redukcji masy ciała, ale też czerpanie przyjemności z jedzenia na diecie, co stanowi milowy krok w kulturze odchudzania.