Czy malowanie kuchni wymaga zastosowania specjalnej farby?
Podczas gotowania trudno jest utrzymać w kuchni idealny porządek. Zawsze istnieje ryzyko, że kilka kropel rozgrzanego oleju, sosu pomidorowego lub innych płynnych składników znajdzie się na ścianie. Nie można zapominać również o wilgoci, której w 100% nie usunie nawet najlepszy pochłaniacz. W takich warunkach nie każda farba do ścian odpowiednio sobie poradzi . Standardowa emulsja nie zawsze jest odporna na wilgoć i tłuste plamy. Dlatego właśnie zaleca się sięganie po profesjonalne farby do kuchni, dedykowane przestrzeniom, w których łatwo o zabrudzenia.
Czym powinna charakteryzować się dobra farba do kuchni?
Co zrobisz, gdy na pomalowanej ścianie w kuchni pojawią się plamy? Najprawdopodobniej złapiesz za gąbkę i będziesz próbować je jak najszybciej usunąć. Z tego powodu tak ważne jest, aby farby do kuchni (www.beckers.pl) cechowały się najwyższą możliwą odpornością na szorowanie. Dzięki temu, bez obaw o uszkodzenie powłoki, łatwo zmyjesz wszelkie zabrudzenia. Taka farba nie straci koloru nawet po wielokrotnym zmywaniu. Powinna być również odporna na wnikanie tłuszczów i działanie wilgoci. Ta druga cecha nazywa się hydrofobowością. Powłoka nie może chłonąć wilgoci – dzięki temu w kuchni nie pojawią się grzyby czy pleśń. Oczywiście ważne będą również inne wyróżniki farby, takie jak: krótki czas schnięcia, dobre krycie czy estetyczny kolor i wykończenie.
Gdzie kupić dobrą farbę do kuchni i na co zwrócić uwagę?
Profesjonalne farby do kuchni najlepiej kupować w zaufanych, sprawdzonych sklepach. Wtedy możesz skorzystać z pomocy ekspertów, podpowiadających kupującym, na jakie produkty warto postawić. Dobrym wyborem będzie np. linia Beckers Designer Kitchen & Bathroom, która łączy znakomitą odporność powłoki z wysoką estetyką wykończenia.