“Sięgamy do korzeni” - pod takim hasłem uczestnicy spotkań poznawali historię i obyczaje na Krajnie. Wcześniej uczyli się m.in. haftu krajeńskiego. Tym razem wspominano choćby wesela wiejskie.
- Dużo emocji wzbudziły zwyczaje weselne na Krajnie, które wzbudziły właśnie wiele wspomnień i były przez tutaj mieszkańców Dzierzążenka komentowane. Istotne również były dawne zabiegi rolnicze czy uprawa lnu. Okazało się, że jedna z mieszkanek właśnie uprawiała len i zajmowała się jego obróbką - mówi Kamila Krzanik-Dworanowska, dyrektor Muzeum Ziemi Złotowskiej.
Obróbką potraw zajęły się już po prelekcji panie z Koła Gospodyń Wiejskich. Panie pod okiem specjalistki przygotowywały potrawy z dziczyzny oraz z innych darów lasu.
- Przygotowałam specjalnie na poczęstunek pasztetową jeleniową. Jest to mój przepis. Słoikową z dzika kiełbasę. Dodatkowo tutaj panie pracują nad tatarem z daniela z czeremchą, z kozią brodą i oliwą z ziół, którymi żywi się dzika zwierzyna - tłumaczy Alicja Fruzińska z Polskiego Związku Łowieckiego.
Te warsztaty to wstęp do finału konkursu kulinarnego “Bitwa Regionów”. Bowiem członkinie koła z Dzierzążenka wezmą udział w turnieju finałowym, który się odbędzie 12 listopada w Turku. Projekt zarówno ten historyczny jak i kulinarny sfinansowany był przez gminę Złotów.