Słoikowe regały są specjalnie oznaczone, żeby nie było wątpliwości do czego służą.
- Słoiki nie powinny trafić do pojemnika na odpady. To przecież przedmiot, który można wykorzystać wiele razy. Wystarczy tylko słoik umyć i można ponownie zamknąć w nim różne przysmaki. Niestety słoiki wciąż są wyrzucane. Czas powiedzieć temu stop i zrobić coś, by słoiki dostały drugie życie. Tak powstał pomysł na słoikowe regały w PSZOK-ach – wyjaśnia Elżbieta Sieg, przewodnicząca Zarządu Związku Międzygminnego „Pilski Region Gospodarki Odpadami Komunalnymi”. I dodaje: - Zachęcam wszystkich mieszkańców do korzystania z regałów, zarówno do zostawiania niepotrzebnych słoików, jak również do sięgania po nie.
Słoiki można przynosić lub zabrać ze sobą w godzinach pracy Punktów Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych: w Pile od poniedziałku do piątku w godzinach od 10.00 do 18.00 i w soboty od godziny 10.00 do 14.00, w pozostałych PSZOK-ach na terenie ZM „PRGOK” w poniedziałki, środy i soboty w godzinach od 9.00 do 17.00. Oczywiście nie ponosi się za to żadnych dodatkowych opłat. Wystarczy przy wjeździe do PSZOK-u powiedzieć pracownikowi, że chce się skorzystać ze słoikowego regału.
Mitem jest, że słoiki w domu przydają się tylko latem, gdy przygotowujemy przetwory z warzyw i owoców. Wekowanie potraw to świetny sposób na to, by nie marnować żywności. W słoiku można zamknąć domową zupę, sos, bigos, gulasz, smalec, w słoikach można przechowywać również mięsa i kiełbasy. Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, gdy święta za pasem.
- Z suto zastawionych świątecznych stołów często zostaje sporo jedzenia, które niestety często ląduje w koszu na odpady. Zamiast wyrzucać, wiele potraw można zawekować i ze smakiem zjeść po świętach – radzi szefowa ZM „PRGOK”.
Teraz już nie trzeba zastanawiać się skąd wziąć słoiki ani nie trzeba jechać po nie do sklepu. Wystarczy odwiedzić jeden z PSZOK-ów i sprawdzić co znajduje się na słoikowym regale.
opr. Dorota Bonzel, PRGOK
fot. PRGOK
Komentarze
Zobacz także