Charytatywna kawa z prezydentem Piły
17.05.2023 Autor:
Artur Maras
Prezydent Piły poznał cały proces przygotowania tego najpopularniejszego napoju na świecie.
- Począwszy od poznania specyfiki poznania zielonych ziaren owocu kawowca, aż po zapakowanie gotowego wyrobu, wypalonej kawy i ustawienie jej na półce sprzedażowej naszego sklepu - wyjaśnia Tomasz Brewczyński, manager Craft Beans.
Oprócz tajników rzemieślniczych nie zabrakło także porcji fachowej wiedzy.
- Chociażby to, że w espresso nie ma wcale najwięcej kofeiny. Wydaje nam się, że jest to najbardziej pobudzająca kawa, a to te przelewowe mają więcej kofeiny niż espresso - opowiada Piotr Głowski, prezydent Piły.
Statystyczny Polak wypija 3 kg kawy rocznie, czyli 95 litrów. Finowie nawet 13 kg.
Co decyduje o tym, że kawa jest dobrej jakości?
- Wszystko zależy od naszych preferencji, bo każdy z nas ma jakąś swoją ulubioną, ale to czego warto szukać to słodycz i balans. Tak żeby ta kawa była jak najbardziej słodka, bo ta słodycz w kawie jest - przekonuje Łukasz Jura, Mistrz Świata Aeropress 2009, Mistrz Polski Barista 2007.
Warto także szukać na etykiecie informacji dotyczących pochodzenia ziaren
- Kraj pochodzenia, region, wysokość uprawy, jaka to jest odmiana botaniczna, jaka metoda obróbki. Im więcej informacji na temat tła czy pochodzenia, tym większa pewność, że kawa została pozyskana ze sprawdzonego źródła - tłumaczy Łukasz Jura.
W ten sposób powstała dzisiaj pilanka, czyli kawa wypalona przez prezydenta Piły. Firma Craft Beans wylicytowała dzień pracy prezydenta Piły za ponad 3 tys. zł. Pieniądze trafiły na konto Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.