Pan Michał w niedzielę przygotował domowe jagodzianki. Leśne owoce przywiózł z wycieczki rowerowej.
– Nie, nie zbierałem ich. Kupiłem przy drodze – przyznaje.
Litrowy słoik kosztował go 20 złotych.
– Kilka dni temu w tym samym miejscu było taniej, ale kupowałem w weekend. Myślę, że na targu jagody są jeszcze droższe – podkreśla pan Michał.
Drogo, ale to i tak taniej, niż kupiłby bułki z jagodami w sklepie czy cukierni. Bo klienci przecierają oczy ze zdumienia i nie mogą się nadziwić, że na ten letni przysmak trzeba aż tyle wydać. Dziennikarze w całej Polsce sprawdzają ceny w sklepach i cukierniach. TVN24 informuje, że w Krakowie na taką bułkę trzeba wydać przynajmniej 10 zł, ale są też takie za 18 zł. Rekordy cenowe bije chyba Magda Gessler, która w swojej warszawskiej cukierni sprzedaje jagodzianki po 30 zł.
Inflacją jest dziś tłumaczona każda podwyżka cen. Tak samo jest i w tym przypadku.
– Drugi aspekt jest taki, że znacznie wzrosły koszty prowadzenia działalności, (składek) ZUS-u, czynszu. A jesteśmy w centrum Krakowa, więc wiadomo, że czynsze nie należą do najtańszych. Praktycznie nie ma sfery, w której ceny by nie wzrosły gigantycznie dla przedsiębiorcy – podkreśliła właścicielka cukierni.
Dlatego zamiast patrzeć na ceny w sklepach i cukierniach, lepiej samodzielnie zrobić jagodzianki. Podajemy przepis:
Składniki:
· 500 g mąki pszennej,
· 250 ml mleka,
· 50 g cukru,
· 25 g świeżych drożdży,
· 75 g masła,
· sól,
· 1 jajko,
· 500 g jagód,
· cukier puder,
· woda.
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe: ciepłe mleko trzeba wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 dużymi łyżkami mąki. Naczynie przykrywa się ściereczką i odstawia w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. Pozostałą mąkę miesza się z cukrem i szczyptą soli. Dodaje się pokrojone masło, jajko i zaczyn (mleko z drożdżami). Wyrobione ciasto powinno się trochę przelewać, a kiedy takie się osiągnie, to ponownie odstawia się je na godzinę. Musi urosnąć – nawet dwukrotnie zwiększyć objętość. Następie ciasto dzieli się na kawałki – kółka. Do środka nakłada się jagody wymieszane z cukrem pudrem i zawija w kształt bułki.
Jagodzianki piecze się ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, a z wody i cukru można przygotować lukier.
Fot. iStock