Ochotnicze Hufce Pracy powstały w 1958 roku. Powoływano je tam, gdzie potrzebowano młodej i nowej siły roboczej. Hufce pracy lata swojej świetności mają już dawno za sobą. OHP kojarzy się dziś ze słusznie minionymi czasami, a realia XXI wieku nie sprzyjają działalności tej instytucji.
- Na rynku pojawiają się zupełnie inne motywacje dla tej młodzieży. Młodzież po prostu wybiera coś innego. Dodatkowo powstały też MOS-y, które w pewnym sensie dublują naszą pracę - wyjaśnia Zbigniew Berent, kierownik Ośrodka Szkolenia i Wychowania OHP w Próchnowie.
Dziś OHP kształci pracowników i specjalistów wielu dziedzin. Trafiają tam osoby w wieku od 15 do 25 lat, które na pewnym etapie swojego życia zrezygnowały z nauki. Głównym celem hufców pracy jest działalność edukacyjno-szkolna i stworzenie warunków do prawidłowego rozwoju społecznego i zawodowego młodzieży. W Próchnowie koło Margonina uczniowie przygotowywali się do egzaminu kulinarnego.
Ochotnicze Hufce Pracy kształcą nie tylko kucharzy. Młodzież może uczyć się profesji fryzjera, mechanika samochodowego, stolarza czy lakiernika. Wszystko po to, aby przeciwdziałać marginalizacji i wykluczeniu młodych osób.