W Zespole Szkół Gastronomicznych w Pile odbył się konkurs kulinarny pod hasłem "Kolorowo, smacznie i zdrowo” dla uczniów Technikum w zawodzie: technik żywienia i usług gastronomicznych oraz Branżowej Szkoły I stopnia w zawodzie kucharz.
Uczestnicy w zespołach dwuosobowych sporządzali potrawy z wykorzystaniem co najmniej dwóch składników, takich jak: warzywa kiszone, mięso, jaja, pomarańcze.Gastronomik, który już niedługo, bo 17 października 2025 roku będzie obchodzić jubileusz 80-lecia szkoły, wypełnił się mieszanką wspaniałych aromatów.
- Uczniowie zmotywowani chęcią wygranej z wielkim zapałem przystąpili do wykonania potraw konkursowych, wykazując się ogromnym profesjonalizmem i sercem do gotowania - relacjonuje nauczycielka Julia Piecyk. - Wykonane potrawy cieszyły oko, ale także podniebienie. Poziom był bardzo wysoki i wyrównany - dodaje.
Wykonane przez uczniów potrway oceniało juty w składzie Paweł Grubich, Damian Budziński oraz Nikola Kopczyk.
Komentarze