Nauka zdrowych nawyków od najmłodszych lat procentuje w wieku dojrzałym. Wiedzą o tym uczniowie z pilskich szkół. Uczestniczyli oni w zajęciach z okazji Światowego Dnia Zdrowia. Zajęcia prowadzili pracownicy pilskiego Sanepidu, bo...
- Świadomy konsument to zdrowy konsument przede wszystkim- mówi Magdalena Karpowicz, kierownik Sekcji Higieny Żywności i Żywienia.
Dlatego też uczniowie “szóstki” mogli poznać zasady zdrowego odżywiania w pigułce.
- Pokazywaliśmy dzieciom jak ma wyglądać zdrowy talerz. I na śniadanie i na obiad. I na drugie śniadanie- opowiada Katarzyna Derezińska, kierownik Sekcji Higieny Pracy.
Bo źle zbilansowana dieta to nie tylko złe samopoczucie. Z czasem przekłada się na problemy zdrowotne. Dlatego ważne jest dbanie o to, co wkładamy do naszego koszyka podczas zakupów i przy tym czytanie etykiet.
- Warto wiedzieć co się wkłada do swojego ciała, co się zjada, czego się używa. Wiadomo, że jak niestety jemy niezdrowo, no to źle się czujemy- mówi Martyna Hermus, uczennica Zespołu Szkół Ekonomicznych w Pile.
Zwłaszcza, gdy ktoś ma nietolerancje pokarmowe...
- Na alergeny, które powinny być wyszczególnione pogrubioną czcionką bądź kursywą pochylone, żeby nie spowodowały jakiś skutków ubocznych dla naszego organizmu- podkreśla Magdalena Karpowicz, kierownik Sekcji Higieny Żywności i Żywienia.
Ważny jest też sposób w jaki przygotowujemy posiłki. I ile czasu poświęcamy na ich przygotowanie...
- Z braku czasu, z lenistwa nie przygotowujemy sobie w domu posiłków tylko kupujemy gotowce, bo jest nam łatwiej. A jednak te mamy i babcie trochę gotowały. Siedziały w tej kuchni, dbały o dobre składniki- opowiada Martyna Hermus, uczennica Zespołu Szkół Ekonomicznych w Pile.
I tym samym dbały o zdrowie swoje i swojej rodziny. Dzisiaj, w codziennym pędzie coraz trudniej jest świadomie o to dbać. Jednak nie wszystko stracone. Młode pokolenie chętnie bierze udział w zajęciach edukacyjnych i stara się wykorzystywać j praktyce zdobytą wiedzę. Bo mają świadomość, że zbilansowane posiłki zapewniają zdrowie.
Komentarze